Wijnkaart maken voor je restaurant
Resengo geeft je enkele tips om de wijnkaart van je restaurant naar een hoger niveau te tillen. Zelfs een kleinere wijnkaart uit een bistro of brasserie heeft af en toe wat liefde nodig. Moet jij jouw wijnkaart dringend eens onder de loep nemen? Gebruik dan onze checklist!
Elke zaak een eigen wijnkaart
Echte wijnrestaurants kunnen wel tot 1.000 wijnen op de wijnkaart hebben, maar dit hoeft natuurlijk niet in elke zaak! Het heeft geen nut om een (te) uitgebreide wijnkaart te hebben wanneer jouw publiek niet bestaat uit wijnliefhebbers- of kenners. Jouw wijnkaart moet passen bij jouw zaak. Gebruik je kwaliteitsingrediënten in de keuken, zet dan ook enkele klassewijnen op de kaart. Bereid je voornamelijk de Italiaanse keuken, voorzie dan ook Italiaanse wijnen. Richt jouw zaak zich op een jong publiek, haal dan geen peperdure flessen in huis.
Klein en divers aanbod
De grootte van je wijnkaart kan verschillen naargelang de aard van je restaurant. Winnaars van de Wine Spectator Restaurant Awards voldoen pas aan de criteria als ze tussen de 90 en de 1.000 wijnen op de kaart hebben staan. Deze getallen zijn echter absurd voor zaken die zich niet focussen op het wijnaanbod. Een gemiddeld restaurant of brasserie biedt ongeveer 20 wijnsoorten aan.
Wanneer je beslist hoeveel wijnsoorten op je kaart komen te staan, kies je best voor de kleinste optie. Een kleinere kaart kan je makkelijk afwisselen zodat je elk seizoen nieuwe wijnen kan aanbieden. Kies je toch voor een uitgebreide wijnkaart? Geef je personeel dan een grondige opleiding. Zij hebben namelijk de verantwoordelijkheid om je gasten vakkundig te gidsen doorheen de opties.
Per fles én per glas
De meeste restaurants bieden hun wijnen aan per fles. Toch loont het om ook een selectie wijnen aan te bieden per glas. Zo verlaag je de drempel om wijn te bestellen. Af en toe kan je deze selectie afwisselen. Zo krijg je sneller een idee van de wijnen op de wijnkaart die al dan niet in trek zijn.
Prijszetting
Om winst te slaan uit je wijnaanbod, kan je best een beetje meer vragen voor de goedkoopste wijnen en de prijs van je duurste wijnen niet te erg optrekken. Doordat de goedkoopste opties vaak worden gekozen, haal je daaruit de meeste winst. Daarnaast zorg je er ook voor dat de drempel naar de duurdere wijnen niet te snel te hoog wordt.
Rangschik niet op prijs
Rangschik je wijnen niet op basis van hun prijs op de wijnkaart.. Gasten hebben de gewoonte om op zoek te gaan naar de goedkoopste optie. Wanneer je de wijnen op een alternatieve manier rangschikt, gaan gasten zoeken naar de laagste prijs. Zo heb je meer kans dat er andere wijnen in het oog springen.
Geen eurotekens
Laat eurotekens achterwege. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen het euroteken onwillekeurig verbinden met de pijn die je voelt bij het uitgeven van geld. Wanneer je gewoon een cijfer op de kaart plaatst zonder euroteken, associëren je gasten dit minder met geld. Het onderzoek toont aan dat gasten daardoor ongeveer 8% meer spenderen op restaurant!
Beschrijving
Sommige sommeliers schrijven hele boeken over hun wijnen. Anderen geven graag uitleg aan tafel. Geef je op de wijnkaart een beschrijving van de wijnen, wees dan kort en bondig. Probeer vooral aan te geven welke soort wijn past bij welk gerecht. Kies je ervoor om geen beschrijving op de kaart te zetten, dan is het belangrijk om je personeel goed op te leiden. Je sommelier of zaalpersoneel moet namelijk genoeg kennis over de wijnen hebben om gasten te kunnen helpen in hun keuze.
Afstemmen op menu
Ontwikkelt je chef een maand- of weekmenu? Dan loont het de moeite om bijpassende wijnen te voorzien. Je kan een wijn per gang aanbieden of wijnen adviseren voor het hele menu. Ook wanneer je suggestiegerechten toont, kan je deze laten vergezellen door wijnsuggesties. Gasten vinden het namelijk fijn om te weten welke wijnen jij aanbiedt.