Terug naar stories

Is de business lunch de moeite waard?

Resengo Logo Circle
Resengo team
Is de business lunch de moeite waard?

Restaurants die zich tijdens de zomermaanden richten op lunchers die van de vakantie genieten of op families met jonge kinderen, zien hun cliënteel ‘s middags afzwakken als de zon achter de wolken verdwijnt. Loont het de moeite om je zaak te blijven openen voor een businesslunch? En op welk publiek kan je je best richten? Resengo geeft je enkele tips om al dan niet een businesslunch aan te bieden.

Business lunch – locatie is key

Is jouw restaurant gelegen in het stadscentrum, of dichtbij enkele kantoren? Dan is er een grote kans dat heel wat werkende mensen in jouw buurt op zoek zijn naar een fijne plek om ‘s middags te gaan lunchen. Het kan dus zeker lonen om je zaak open te houden voor de business lunch!

Een evolutie in de trend

Waar de business lunch vroeger een fenomeen was voor stijve zakenmeetings, zien we de laatste jaren een evolutie in de trend. Het traditionele etentje waarbij twee ondernemers belangrijke deals sluiten verdwijnt niet uit het zicht, maar krijgt een iets minder gedwongen variant. Let’s call it the casual business lunch. Een business lunch hoeft dus niet per se zakelijk en chique te zijn. Sommige werknemers zoeken naar een rustige plek om een korte meeting te houden, andere collega’s willen gewoon even wegglippen van de drukte van het bedrijf.

 

Bepaal zelf de definitie van een business lunch

Is jouw zaak geschikt voor een business lunch? Daar heb jij het beste oordeel over. Let op het publiek dat ‘s middags je zaak passeert, neem een kijkje door de vitrines van buurtrestaurants of stel eens wat vragen aan de gasten die in jouw zaak lunchen. Zo kan je het beste ontdekken naar welke ervaring mensen in je buurt op zoek zijn.

 

Bekijk de noden van gasten in jouw buurt en weeg ze af met wat jouw zaak te bieden heeft. Vervolgens bepaal je zelf wat de business lunch voor jouw zaak precies betekent. Hoort jouw restaurant thuis in een hogere prijsklasse? Staan jouw gasten strak in het pak? Dan kan je overwegen om een zakelijker businessmenu aan te bieden. Lijken jouw gasten eerder collega’s die willen bijbabbelen over het werk? Dan kan je een casual business lunch aanbieden. Wees niet bang om het begrip om te zetten naar jouw zaak!

Drie tips voor een geslaagde zakenlunch

De definitie van een zakenlunch kan verschillen van zaak tot zaak. Toch zijn er enkele tips die in elk restaurant belangrijk zijn bij het aanbieden van een business lunch.

1. Streef naar gasten die terugkeren

Aan een zakenlunch verdien je soms minder dan aan een uitgebreid diner. Onze tip: probeer niet het onderste uit de kan te halen. Jouw doel is namelijk om ervoor te zorgen dat je gasten later nog eens terugkomen. Heeft een gast genoten van de lunch, dan bestaat de kans dat hij later nog eens langskomt met een andere collega, of brengt hij zijn familie een keertje mee in het weekend. Een terugkerende gast is dus jouw ultieme doel.

2. Hou de klok in de gaten

Heel wat lunchers hebben een druk schema. Ze moeten om 14u aanwezig zijn in een meeting, of ze zitten al met hun hoofd bij de stapel werk die hen opwacht op kantoor. Zorg ervoor dat mensen snel bediend worden en dat je service vlot verloopt. Opgelet: niet elke gast komt voor de zakenlunch. Een lunchende toerist hoef je natuurlijk niet binnen het uur de deur uit te jagen.

3. Voorzie een lunchmenu

Een lunchmenu heeft heel wat voordelen. In de keuken kan jij je focussen op één menu zodat je snel te werk kan gaan. Zet je het lunchmenu duidelijk in de verf en raad je het je gasten aan wanneer je hen welkom wenst, dan kiezen heel wat gasten hiervoor. Zo krijg je natuurlijk meer geld in het laatje.

 

Geen verplichting

Zie je het toch niet zitten om een business lunch te serveren? Of krijg je niet genoeg gasten over de vloer? Voel je dan zeker niet verplicht om je zaak open te houden tijdens de middag. Het heeft namelijk weinig zin om zaal- en keukenpersoneel te betalen als zij enkel met hun vingers kunnen staan draaien. Overloop dus zeker al je opties en zorg ervoor dat je inkomsten afwegen tegen de kosten.

 

Gerelateerde verhalen

Resengo - Tafelplan gekoppeld aan je kassasysteem
Kassasysteem horeca: koppel je online reserveringen
Lees het verhaal
Resengo - ga overzichtelijk om met allergenen
Allergenen horeca: zijn er speciale wensen?
Lees het verhaal

© 2022 – Resengo, alle rechten voorbehouden