Terug naar stories

E-mail marketing strategie opzetten voor je zaak

Resengo Logo Circle
Resengo team

Een nieuwsbrief versturen doet meer dan de helft van de horecauitbaters maandelijks. Dat blijkt uit onderzoek. Het is een e-mail marketing strategie die ervoor zorgt dat je klanten op de hoogte zijn van je nieuwe menukaart, algemene weetjes, promoties of vakantieperiodes. Handig toch?!

Je kan mailings echter nóg beter inzetten voor je zaak, door het gebruik van klantdata. Alle klantspecifieke gegevens die jij op dagelijkse basis verzamelt, kan je namelijk inzetten om een gepersonaliseerde mail te versturen.

Wat is persoonlijke e-mail marketing strategie?

Persoonlijke e-mail marketing strategie is het versturen van een gpersonaliseerde mail naar verschillende specifieke doelgroepen. Hiervoor deel je je klantenbestand op in verschillende segmenten op basis van interesses, voorkeuren of klantgegevens. Een gepersonaliseerde nieuwsbrief versturen doe je dus niet naar je hele klantenbestand, maar wel op maat gemaakte boodschap naar het gepaste doelpubliek.

Waarom zou je een gepersonaliseerde mail maken?

Voor je e-mail marketing strategie is het belangrijk om een gepersonaliseerde mail te maken. In deze digitale tijden verwachten mensen gekend te zijn. Daarom onthoud je best de interesses en voorkeuren van je gasten en verzamel je best alle klantgegevens die de GDPR-wetgeving je toelaat. Die gegevens kan je namelijk inzetten om een gepersonaliseerde mail of aanbiedingen te versturen. Je biedt je klanten zo een persoonlijke service en dat helpt bij het verstevigen van een langdurige connectie.

Gepersonaliseerde e-mail marketing strategie is simpelweg ook heel erg effectief. Lezers hebben meer interesse voor de boodschappen die zij krijgen. Ze gaan je mails daadwerkelijk lezen en komen bijgevolg ook sneller terug naar jouw zaak. Uit een onderzoek van MailChimp blijkt dat een gesegmenteerde en dus gepersonaliseerde mail wel 14% vaker geopend worden dan een niet-gesegmenteerde mail. Die gepersonaliseerde mailings worden ook bijna 100% vaker aangeklikt!

 

Segmenteren doe je zo voor je e-mail marketing strategie

Helaas wijst onderzoek uit dat bijna 9 op de 10 restaurants nog niet de voordelen van segmentering hebben ontdekt. Ben jij een van deze restaurateurs? Wij geven je alvast enkele tips om mee te starten.

1. Verzamel veel klantdata voor je gepersonaliseerde mail

Je klantenbestand opdelen in verschillende segmenten is enkel mogelijk als je genoeg gegevens hebt. Daarom maak je best een klantenbestand aan dat je tijdig aanvult. Verzamel hierin alle persoonlijke gegevens van je klanten, maar ook reserveringsgegevens, voedselvoorkeuren en interesses. Reserveringssystemen zoals Resengo houden je klantenbestand automatisch voor jou bij. Handig! 

Deel je klantenbestand op in verschillende segmenten die jou interessant lijken. Standaard segmenten worden bepaald op factoren zoals leeftijd, woonplaats en geslacht. Wil je meer specifieke segmenten? Probeer dan eens bij te houden welke klanten eerder viseters zijn, en welke vleeseters. Of hou eens bij welke wijnsoorten geliefd zijn door welke klanten. Deze informatie kan je voornamelijk halen uit je kassasysteem. Ook handig zijn koppelingen tussen je klantenbestand, je reserveringen en je kassa. Uit zo’n koppeling haal je namelijk extra veel belangrijke informatie die je kan gebruiken als basis voor segmentering. Een voorbeeld van zo’n koppeling is de integratie tussen Resengo en het kassasysteem Lightspeed.

2. Nieuwsbrief versturen met een aanbieding

Eens je de segmenten hebt bepaald, kan je een nieuwsbrief versturen met een aanbieding. Vleesliefhebbers kan je bijvoorbeeld inlichten over de BBQ-avond die je volgende zaterdag organiseert. Visliefhebbers hou je dan weer op de hoogte wanneer het mosselseizoen aanbreekt. Zo grijp je meteen hun aandacht!

3. Personaliseer je tekst in je nieuwsbrief

Zorg voor persoonlijke aansprekingen. Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar mensen voelen zich sneller betrokken wanneer zij hun eigen naam lezen. In vele mailingapplicaties kan je voor zo’n persoonlijke aanspreking zorgen. Test het zeker eens uit!

4. Nieuwsbrief versturen met verjaardagswensen

Vraag tijdens de reservering al naar de geboortedatum van je gasten, zo kan je hen in de watten leggen wanneer die dag aanbreekt. Door je gasten een week voor de verjaardag een nieuwsbrief te sturen, voelt de klant zich persoonlijk betrokken. Geef hem een verjaardagskorting, geef een verrassing of wens hem gewoon een gelukkige verjaardag. Zo herinner je de klant dat jouw zaak een geweldige plek is om een verjaardag te vieren!

Wil jij je klanten graag persoonlijk op de hoogte houden van je last minutes, een verjaardagsmailing sturen, …? Bij Resengo is dat allemaal mogelijk! Start vandaag nog!

Gerelateerde verhalen

Resengo - Een horecamedewerker toont zijn collega het reserveringssysteem op een iPad, terwijl ze samen werken aan een efficiënte bediening van gasten.
Kies Resengo als het beste online reserveringssysteem
Lees het verhaal
Resengo-bon
7 voordelen van de Resengo bon
Lees het verhaal

© 2022 – Resengo, alle rechten voorbehouden