Terug naar stories

Allergenen horeca: zijn er speciale wensen?

Resengo - ga overzichtelijk om met allergenen

De voedselvoorkeuren, allergenen en speciale wensen vliegen de horeca uitbaters tegenwoordig rond de oren. “Voor mij graag de soep, zonder room”, “Ik ben allergisch aan koriander” en zelfs “Is de kaasschotel lactosevrij?”. Horeca uitbaters, wees voorbereid op zulke vragen aan de hand van onze tips.

Frustraties bij horeca uitbaters

Horeca uitbaters ondervinden steeds vaker dat klanten vragen om aanpassingen aan gerechten, omwille van een bepaald voedselallergie of omdat ze bepaalde ingrediënten liever niet eten. Vele horeca uitbaters staan hier sceptisch tegenover. Het lijkt namelijk alsof er elke dag nieuwe allergieën, allergenen in het restaurant bij komen.

De Universiteit van Antwerpen geeft in een interview met De Standaard aan dat mensen effectief met meer voedselallergieën kampen dan vroeger. Dit komt grotendeels doordat ons eetpatroon erg veranderd is en omdat onze immuunsystemen minder sterk is. Daarnaast gaan we bij klachten ook sneller op doktersbezoek, waardoor voedselallergieën sneller ontdekt worden.

Adviezen voor horecagasten

Het is dus een feit dat horecagasten meer (vastgestelde) voedselallergieën hebben dan pakweg twintig jaar geleden. En de meeste horeca uitbaters tonen hier zeker ook begrip voor. Moeilijker is het echter om gasten te helpen die last minute speciale eisen stellen, die zogenaamde ‘modediëten’ volgen of een voedselallergie veinzen. Chefs hebben daarom enkele adviezen voor hun gasten. Heb je een voedselallergie? Geef deze dan aan voor je bezoek, telefonisch of tijdens het online reserveren. Lust je bepaalde ingrediënten niet of volg je een zeker dieet? Bestel dan gerechten van de menukaart die je zeker kan eten.

Adviezen voor horecaondernemers

Uit de reacties van horeca uitbaters die we zien op sociale media, blijkt dat heel wat restaurants oplossingen bieden voor mensen met een voedselallergie of andere speciale aanvraag. Het is dan echter wél belangrijk dat het restaurant daar tijdig van op de hoogte is.. Wees je horecagasten een stapje voor en zorg dat je met onderstaande tips voorbereid aan je shift begint.. 

  1. Stel standaardberichten in je Resengo Inbox in. Goede communicatie met je gasten is het begin van alles. Het zet de toon tot een positieve guest experience. Dankzij de standaard antwoorden die je kan instellen in je Resengo Inbox, bespaar je niet alleen tijd, maar versterk je ook de gastrelaties. Veelgestelde vragen over een bepaald voedselallergie krijgen geen kans meer om onbeantwoord te blijven. 
  2. Plaats indien mogelijk de menukaart op je website en vermeld daarin wat de mogelijkheden zijn. Vermeld ook op je bedrijfsprofiel welke oplossingen je aanbiedt voor gasten met een voedselallergie.
  3. Benadruk deze mogelijkheden ook in de bevestigingsmail of herinneringsmail die je stuurt naar je klanten.
  4. Gebruik hetallergenenveld van Resengo in je online reserveringsmodule. Dat veld geeft een overzicht van alle bestaande allergieën. Wanneer iemand bij jou reserveert, kan hij voor alle tafelgasten aanduiden aan welke ingrediënten ze allergisch zijn. Zo zijn jouw chefs steeds tijdig op de hoogte!
  5. Vind je het allergenenveld te uitgebreid? Vraag dan in het opmerkingenveld naar mogelijke allergieën of voedselvoorkeuren. Gasten die écht een voedselallergie hebben, zullen hun opmerking zeker meegeven.

Allergenen horeca hoeft geen issue te vormen. Met bovenstaande tips zijn horeca uitbaters voorbereid op de veelgestelde vragen over allergenen van hun gasten. Start vandaag nog met Resengo en ontdek al onze voordelen.

Gerelateerde verhalen

Resengo - sfeerbeeld op restaurant
Standaard antwoord geven op veelgestelde vragen van je gasten
Lees het verhaal
Resengo beheer je inbox - een dame met koffie bekijkt haar inbox op haar laptop.
Mailbox openen en beheren als een pro
Lees het verhaal

© 2022 – Resengo, alle rechten voorbehouden