Terug naar stories

8 tips om no-shows in jouw zaak te vermijden

Resengo Logo Circle
Resengo team
Resengo - Ober in restaurant

No-shows: niets zo vervelends als het niet komen opdagen van je gasten in je zaak nadat ze een reservering hebben gemaakt. Als restaurant of wellnesszaak reken jij op de gasten van de geboekte reservering, maar je eindigt met lege tafels of afspraken. Lege plekken die je dus ook had kunnen opvullen met mensen die op de wachtlijst stonden. Bij Resengo begrijpen we dat dit vervelende probleem als geen ander. In dit artikel geven we je daarom 8 tips om no-shows te vermijden. 

 

1. No-shows verminderen begint bij de verzameling van gastendata 

Allereerst is goede communicatie tussen jou en je gast key. Je hebt daarbij de correcte gegevens nodig. Het is wel belangrijk dat deze privacy gevoelige informatie op de juiste manier wordt verzameld en bewaard. Gelukkig maakt de reserveringstool van Resengo het erg simpel om gastgegevens te registreren en terug te vinden, volledig conform de voorwaarden van de Europese privacywetgeving.

 

2. Laat je gasten hun reservering (her)bevestigen

Hebben gasten een reservering gemaakt voor jouw restaurant of wellnesszaak? Een handige tip om no-show klanten te voorkomen, is door het vragen om een herbevestiging. Zijn er gasten die hun bezoek nog niet hebben bevestigd? Dan kan je nog steeds even telefonisch contact opnemen.

 

3. Gebruik algemene voorwaarden om no-show klanten voor te zijn

Een makkelijke manier om no-shows te vermijden,  is door je gasten te verplichten om de algemene reserveringsvoorwaarden te aanvaarden. Op die manier ga je een gemeenschappelijk reserveringscontract aan. Bovendien kan je in de voorwaarden ook je annuleringsvoorwaarden plaatsen. Ervaring leert dat je veel no-show klanten een stapje voor bent.

 

4. Herinner je gasten met een bericht via SMS of Whatsapp

Heb jij zelf ook al eens een herinnering gekregen via SMS of WhatsApp over je reservering? Het is een manier om top of mind te blijven. Het versturen van een bericht is daarmee een effectieve manier om no-shows te vermijden. De aflevering van zo’n bericht is 98% betrouwbaar en werkt nog beter dan een herinneringsmail.

 

5. Registreer no-shows

Ben je op zoek naar een manier waarbij je no-shows in de toekomst kan vermijden? Zorg dan dat je no-show klanten registreert. Zo houdt het systeem van Resengo je op de hoogte wanneer er een reservering binnenkomt van een persoon die vorige keer niet is komen opdagen. Op die manier kun je eenvoudig contact opnemen met de gast om de reservering te bevestigen of juist uit het systeem te halen. 

 

6. No-shows voorkomen? Vraag om een aanbetaling! 

Een doeltreffende manier om no-show klanten voor te zijn, is door een aanbetaling voor je restaurant of wellnesszaak te vragen. Daarmee verzeker je dat je in ieder geval een compensatie hebt van het niet komen opdagen van je gasten. Je kunt vragen om een aanbetaling van een bepaald bedrag per reservering of vraag om een voorschot per tafelgast. 

 

7. Maak gebruik van een creditcard garantie

Wil jij no-shows op een effectieve manier voorkomen? Opteer dan voor creditcard garantie. Met creditcard garantie kan je een bedrag in rekening brengen wanneer jouw gasten inderdaad niet op komen dagen. Dat bedrag kun je zelf instellen.

 

8. Verkoop tickets om no-show klanten geen kans te geven

Organiseer je een event zoals een diner voor Valentijn, een paasbrunch of een verwendag voor Moederdag? Zet dan in op verkoop van tickets! Zo kan jij 100% zeker zijn dat je gasten zullen opdagen.

 

No-show problematiek

7 op de 10 restaurants heeft maandelijks meerdere keren te maken met no-shows, mensen die zonder verwittiging niet komen opdagen. Dat kon je zien in het nieuws, op Weekend Knack en Digimedia. Om de behoeften in de sector goed in kaart te brengen en daar met onze diensten op te kunnen inspelen, deed Resengo namelijk recent een bevraging bij Vlaamse en Brusselse horecazaken. In de resultaten kwam de no-show problematiek sterk naar voren.

Voor 25% van de restaurateurs is het vragen van een voorschot een mogelijke oplossing. De meerderheid van de ondervraagden (3 op de 5 restaurateurs) denkt echter dat klanten afhaken wanneer zij een voorschot moeten betalen.

Het vragen van voorschotten is echter niet voor elke zaak weggelegd. 30% van de ondervraagden is zelfs van mening dat voorschotten schadelijk zijn voor het imago van het restaurant. Dirk Gypen, CEO van Resengo, meldt dat deze maatregel pas aan de orde is als een zaak ruim overbevraagd is.

Resengo heeft oplossingen om no-shows in je zaak te vermijden

Gerelateerde verhalen

Resengo - Restaurants en horecazaken krijgen iedere dag te maken met no-shows.
Regelmatig no-shows in je restaurant? Zo pak je dat aan!
Lees het verhaal
koppel bekijkt samen restaurants in hun buurt op de website van Resengo
Een voorschot vragen bij reservering: doen of niet?
Lees het verhaal

© 2022 – Resengo, alle rechten voorbehouden