Terug naar stories

Wildseizoen horeca in zicht

Resengo Logo Circle
Resengo team
Resengo - Maaltijd rood vlees

Ben jij ongeduldig aan het wachten op de knusse warmte van de herfstperiode? Goed nieuws: vanaf 21 september mogen de bladeren officieel van de bomen dwarrelen en kunnen foodliefhebbers beginnen dromen van een dampende portie everzwijnragout met boschampignons. Hoog tijd om als restaurateur te beginnen nadenken over het je wildmenu.

Belgische jachtperiodes

Wildseizoen in restaurants: de mogelijkheden zijn eindeloos. Je kunt dit seizoen namelijk precies zo insteken als jij wilt. Wel zijn er een aantal factoren die meespelen bij de mogelijkheden. De gerechten die je kunt serveren tijdens het wildseizoen zijn namelijk sterk afhankelijk van de toegelaten jachttijden. Het wildseizoen is dus niet afgebakend door precieze data. Traditioneel loopt het seizoen van begin oktober tot begin januari. Toch is er ook in september al wild dat je kan serveren op je wildmenu. Vanaf september is de jacht al open op dieren zoals konijn, houtduif, wilde eend en everzwijn. Vanaf oktober kan je gerechten serveren met fazant, patrijs, haas, moeflon en hert. Wil je meer informatie over de toegelaten jachttijden en het wild waarrond je je wildmenu kan opbouwen? Bekijk dan hier de jachtkalender voor België.

 

Lekkere seizoensgroenten bij je wildmenu

Zoals hierboven beschreven zijn restaurants afhankelijk van het geschoten wild in die periode. Gelukkig kun je het wildseizoen in restaurants ook goed aanvullen met typische herfstgroenten. Wanneer je het woord ‘herfstgroenten’ hoort, dwalen je gedachten meteen af naar pompoenen en paddenstoelen. Hoewel deze groenten topingrediënten vormen voor je wildmenu, zijn er heel wat creatievere keuzes om op je kaart te zetten! Wil je weten welke groenten bij het wildseizoen horen, dan werp je best eens een blik op de groentekalender van Velt. Deze kalender vertelt je welke maanden welke groenten te bieden hebben. Zo serveer je in november liefst geen komkommer, sla, tomaten of radijzen, maar bied je beter raapjes, kool en bieten aan.

Je serveert dus best de groenten die de herfst je te bieden heeft, terwijl je kiest voor verse, lokale en biologische producten. De voordelen? Jouw gerechten hebben een grotere voedingswaarde en zijn ook verser en smaakvoller. Jij helpt ondertussen mee aan de verkleining van onze ecologische voetafdruk!

 

Seizoensgebonden wildmenu

Wildseizoen horeca: het is een gouden combinatie waarbij je waarschijnlijk veel tijd en werk steekt in het opstellen van een seizoensgebonden wildmenu. Je gasten merken de verandering in je menukaart echter niet op, behalve als je het hen zelf vertelt! Daarom is het belangrijk om je gasten op de hoogte te brengen van je nieuwe gerechten. Laat je zaalpersoneel het nieuwe wildmenu voorstellen wanneer ze je gasten verwelkomen en zorg ervoor dat je menu duidelijk zichtbaar is, bijvoorbeeld op een krijtbord in de zaal. Kook jij met lokale producten? Vergeet dit niet te vertellen aan je gasten. Een vermelding van de korte keten is een simpele truc om de verkoop van seizoensgerechten te verhogen.

 

Breng je gasten op de hoogte

Een seizoensgebonden menukaart is het middel bij uitstek om meer gasten naar je zaak te lokken. Het is namelijk een fijn onderwerp voor een nieuwsbrief of een leuke post voor je sociale media. Wil je een nieuwsbrief uitsturen? Gebruik dan de mailingtool in Resengo Tafels. Stuur een nieuwsbrief naar al je klanten of focus je op gasten die het vorige jaar langs kwamen tijdens de herfst. Deed je vorig jaar een herfstevent zoals een feestavond waarop je een wildmenu serveerde? Vergeet dan niet een nieuwsbrief te sturen naar alle gasten van dit event. Zij zijn vast en zeker geïnteresseerd in een lekker stukje wild! Lees hier hoe je een nieuwsbrief uitstuurt via Resengo Tafels.

 

Kan jij wel wat extra hulp gebruiken bij reserveringen tijdens het wildseizoen horeca? Met Resengo ben je verzekerd van een strakke planning tijdens het wildseizoen!

Gerelateerde verhalen

Resengo - Ontdek onze 8 tips voor een uniekere restaurantervaring
Bied een unieke restaurant ervaring aan in je zaak voor meer omzet in je horecazaak: 8 tips
Lees het verhaal
Resengo Widget
Bespaar meer tijd met onze nieuwe booking widget!
Lees het verhaal

© 2022 – Resengo, alle rechten voorbehouden