Terug naar stories

Klantengegevens zijn goud waard

Resengo Logo Circle
Resengo team
Resengo - Klantendata

 

Voor de één zijn ze heel veel waard, voor de ander toch lastig om er grip op te krijgen: klantgegevens. Ze geven je meer inzicht in wie jouw zaak bezoeken, waar hun voorkeuren naar uitgaan én hoe je hen kunt laten terugkeren. Dit alles natuurlijk met het uiteindelijk doel om ook nieuwe klanten naar jouw restaurant toe te trekken. Klantgegevens verzamelen en klantgegevens bijhouden, neem het van ons aan het is dé weg naar een hogere omzet. Op zoek naar een handige gids om je klantengegevens in te zetten voor meer winst? Hieronder vind je een handige checklist. 

 

Deels doordat klantgegevens niet juist gebruikt worden, gaat 6 op de 10 horecazaken failliet in de eerste drie jaar na hun opening. Horecaondernemers blijven grote investeringen doen om first time customers naar hun zaak te lokken. Uit onderzoek blijkt alleen dat een gast gemiddeld tot 30% meer spendeert wanneer hij een emotionele connectie voelt met een restaurant. Een persoonlijke ervaring aanbieden speelt daarbij een heel grote rol. Klantgegevens verzamelen en klantgegevens bijhouden is daarom extra belangrijk, op die manier weet je precies hoe je je gasten de beste ervaring kan bezorgen. 

Bij Resengo helpen we je graag bij het juiste gebruik van klantengegevens. Volg onze 5 tips om voor de optimalisatie van je zaak. 

1. Klantgegevens beginnen bij het besteden van aandacht aan de klant

Wanneer je reserveringen ontvangt via Resengo ken jij je klant al beter dan je denkt. Basis klantgegevens zoals een naam, geboortedatum of opmerkingen zetten je namelijk al ver op weg om je klanten een persoonlijke behandeling te kunnen geven. Zorg daarom dat het opslaan van deze klantgegevens een standaard procedure wordt. Neem daarbij de tijd om de opmerkingen van je klanten te lezen en te beantwoorden. Kijk voor je shift ook even na hoe het vorige bezoek van de klant is verlopen, of een tafelgast allergieën heeft en of er een speciale gelegenheid wordt gevierd, zoals een verjaardag.

2. Klantgegevens verzamelen: integreer systemen als partner

Wanneer je aan de slag bent gegaan met de basis klantgegevens, kan je meer halen uit je data door verschillende datasystemen te integreren. Op die manier wordt klantgegevens bijhouden en klantgegevens verzamelen een stuk eenvoudiger. Zo kun je bijvoorbeeld je reserveringssysteem van Resengo koppelen aan een kassasysteem als Lightspeed. Daardoor weet jij precies welke klant aan welke tafel zit, hoeveel deze klant gemiddeld spendeert in jouw zaak en waaraan hij deze bedragen spendeert. Zulke informatie is natuurlijk goud waard bij het volgende bezoek!

3. Klantgegevens bijhouden creëert ruimte voor persoonlijke marketing
Is het gelukt om de klantengegevens op de juiste manier bij te houden? Perfect, zorg dan dat je nieuwsbrieven en andere acties op specifieke doelgroepen richt door je mailinglijsten onder te verdelen in segmenten. Je kunt op die manier mailings versturen naar bepaalde groepen uit je klantenbestand. Zo kan je een gepersonaliseerde mailing sturen naar trouwe klanten, mensen uit een bepaalde leeftijdscategorie, jonge ouders met kinderen, vegetariërs, wijnliefhebbers, enzovoort. ​​Je gasten voelen zich persoonlijk aangesproken en dat bevordert enkel en alleen maar de guest experience.

4. Klantgegevens optimaliseren? Vraag en publiceer feedback!

Wil jij het gebruik van de klantgegevens optimaliseren? Zorg dan dat je om feedback vraagt. Het vragen van feedback heeft namelijk verschillende voordelen. Zo kun je reviews inzetten voor de verbetering van je zaak en voor de versterking van je klantrelaties. Vergeet niet je om je klanten te bedanken voor hun feedback of een tegemoetkoming te voorzien wanneer zij een negatieve ervaring hadden in jouw restaurant. Kies jij ervoor om klantgegevens bij te houden op een digitale manier en krijg je daarom online feedback? Publiceer deze dan zeker op je website en sociale media. Door deze nieuwe content komt je pagina hoger te staan in zoekmachines en lok je ongetwijfeld nieuwe gasten. 

5. Onderscheid de online wereld van de offline wereld

In deze digitale tijden kent de klant niet één, maar twee werelden: een online wereld en een offline wereld. En deze hou je in je zaak best gescheiden. De online wereld gebruik je om klanten naar je zaak te lokken, bijvoorbeeld via sociale media. Wanneer je klanten in je zaak zitten, hou je hen het beste zo lang mogelijk in de offline wereld door hen een volledig persoonlijke ervaring te bieden.

 

Heb je bovenstaande checklist over klantgegevens gelezen en kun je nog wat extra hulp gebruiken bij de verzameling van klantengegevens? Bekijk hieronder dan onze opties!

 

Gerelateerde verhalen

Happy customers herken je zo!\n
Happy customers herken je zo!
Lees het verhaal

© 2022 – Resengo, alle rechten voorbehouden