Terug naar stories

Happy customers herken je zo!

Resengo Logo Circle
Resengo team
Happy customers herken je zo!\n

Een restaurant ervaring is niet voor elke gast hetzelfde. Uit onderzoek blijkt dat niet elke restaurantbezoeker op zoek is naar een gezellig etentje of een romantisch diner. Soms moet het gewoon snel gaan of is honger de belangrijkste drijfveer. Een kwart van alle horecagasten gaat uit eten met een ander motief dan plezier. Zo zijn er drie categorieën waarin je je gasten kunt onderverdelen: happy, hurry en hungry. Ken jij de samenstelling van jouw gasten?

‘Happy’ (customer)

Ongeveer 75% van alle happy customers die bij jou reserveren zijn op zoek naar happiness. Ze kiezen jouw restaurant omdat het hen bevalt en omdat ze zin hebben om uit eten te gaan. De doorsnee happy customer is ouder dan 30 jaar en is hoger opgeleid. Hoewel er elke dag wel happy customers zijn, zet deze groep liefst in het weekend een stapje in de horecawereld.

Restaurant ervaring in a ‘hurry’

Niet alle gasten komen bij jou langs voor een gezellig etentje als restaurant ervaring. 13% van de horecagasten heeft weinig tijd wanneer ze uit eten gaan, bijvoorbeeld voor een snelle business lunch. Hurry customers zijn meestal gestudeerde mannen of vrouwen tussen de 30 en de 50 jaar oud. Op weekdagen zie je dubbel zoveel hurry customers als in het weekend.

Op restaurant als je ‘hungry’ bent

Iedereen heeft wel eens weinig zin om te koken of een plotse, knagende honger en een lege koelkast. Daarom zie je zowel in de week als in het weekend hetzelfde percentage hungry customers, 11% namelijk. Het profiel van de hongerige klant is heel variabel: dit kan een man of vrouw zijn van elke leeftijd.

Iedereen happy customer

Een gelukkige klant is een loyale klant die sneller geneigd is om opnieuw te reserveren bij jouw zaak. Wanneer je juist inspeelt op de noden en wensen van jouw gasten, zal je merken dat zelfs hungry en hurry klanten kunnen buiten stappen als een happy customer. Dat start zelfs al bij de reservering, door je gasten bijvoorbeeld opmerkingen te laten ingeven als ‘weinig tijd’ of ‘kinderstoel’ of door als restaurant zelf duidelijk te communiceren voor welke type bezoek jouw zaak het meest geschikt is. Door opties aan te bieden zoals business lunches, kindermenu’s of een kaart voor wie uitgebreid wilt tafelen kan je inspelen op verschillende klantenbehoeften met een verhoogde, meer diverse en gespreide bezetting tot gevolg.

Gerelateerde verhalen

Resengo - Gastvrijheid
Tips voor meer gastvrijheid in de horeca
Lees het verhaal
Resengo - Promoties
Zei er daar iemand promoties?
Lees het verhaal

© 2022 – Resengo, alle rechten voorbehouden