Terug naar stories

Horeca-expert aan het woord over klantdata

Resengo Logo Circle
Resengo team

Je werkt al jaren hard aan je zaak en je steekt veel energie in het verwennen van je gasten, elke dag opnieuw. Je vertrouwt op mond-tot-mondreclame, want dat werkt. Maar de klanten worden mondiger en maken gebruik van communicatiekanalen die enorm veel mensen kunnen bereiken. Een slechte recensie op Google of Facebook en daar gaat je reputatie. Tenzij je goed weet om te gaan met dergelijke situaties natuurlijk! De tijd dat adverteren in de lokale krant de enige manier was om je publiek te bereiken is voorbij. Dat maakt je kwetsbaar, maar biedt ook opportuniteiten.

Als je een mooie database hebt, kan je al die mensen aanspreken wanneer je wil.

– Els De Craecker, Facebook Advertising & Messenger Marketing Expert – Hallo Media

Gegevens verzamelen en efficiënt inzetten.

Alles vertrekt van het opbouwen van een goeie database. Zo’n databank bestaat best uit zoveel mogelijk waardevolle contacten. Dat kunnen je bestaande klanten zijn, maar net zo goed geïnteresseerden, buurtbewoners of partners met wie je samenwerkt. Stel dat je een database hebt met 6000 contacten die je elke maand kan uitnodigen om langs te komen, om te proeven van een nieuw menu of een bepaald gerecht. Als 5% van deze mensen reageert, krijg je maandelijks 300 extra mensen over de vloer. En natuurlijk komen die niet alleen op bezoek. Beeld je eens in wat dat betekent voor je zaak! Maar hoe begin je nu aan zo’n database? Wij delen graag enkele tips!

 

Tips om meer klanten over de vloer te krijgen:

1. Bekijk je website. Staat daar een knop: “Klik hier en schrijf je in voor onze nieuwsbrief”? Tijd voor een update, want mensen schrijven zich vandaag de dag nog zelden zomaar in voor een nieuwsbrief. Wat je wel zou kunnen doen is bezoekers uitnodigen voor een gratis aperitief. Laat ze hun mailadres invullen en stuur hen een voucher. Zo geef je jouw publiek iets in ruil voor hun gegevens. Wanneer ze langskomen voor hun aperitief, heb je het zo weer terugverdiend. Komen ze niet, dan kan je ze later voor iets anders uitnodigen.

2. Vraag om een aanbeveling op Facebook (een review). Je kan sinds kort een automatisch bericht instellen dat verstuurd wordt wanneer iemand een review plaatst. Dank de reviewer en zeg dat je hen graag een voucher wil opsturen voor een gratis aperitief en dat je enkel hun mailadres nodig hebt.

3. Geef kaartjes bij de rekening en vraag mensen hun mailadres in te vullen in ruil voor een aanbod bij hun volgende bezoek. De voucher kan je hen per mail opsturen.

4. Maak gebruik van de inbox van je Facebook-pagina. Iedereen die ooit een bericht gestuurd heeft via die weg kan je opnieuw bereiken, rechtstreeks op de gsm in Messenger. Je kan dus ook een lijst van contacten opbouwen in Messenger.

5. Als je een lijst met ideale klanten hebt, kan je Facebook mensen met een gelijkaardig profiel laten zoeken. Die doelgroep (lookalike audiences) kan je dan benaderen met specifieke advertenties.

 

Stap per stap.

Een database opbouwen kost moeite en doe je niet in een-twee-drie. Gelukkig kan je met enkele kleine stappen ook al mooie resultaten boeken. Bovendien kan je heel wat zaken automatiseren en de verschillende systemen die je gebruikt voor je reserveringen, mails en sociale media connecteren.

Els De Craecker, Facebook Advertising & Messenger Marketing Expert – Hallo Media

Gerelateerde verhalen

Resengo - Facebook
Goede Facebook posts schrijven doe je zo
Lees het verhaal
Resengo - mooie foto\'s op je sociale media
Mooie foto’s scoren op jouw sociale media
Lees het verhaal

© 2022 – Resengo, alle rechten voorbehouden