Terug naar stories

Automatisch de juiste restaurant achtergrondmuziek

Resengo - vrienden uit eten

 

Muziek in restaurant zaak: het zorgt voor gezelligheid en neemt ongemakkelijke stiltes weg. Maar wat weten we nog meer over restaurant achtergrondmuziek? De muziekexperts van Tunify.com leggen ons uit hoe muziek invloed heeft op het gedrag van consumenten en hoe je daar slim op inspeelt.

Maakt het uit welke muziek je speelt in je zaak? Heeft de restaurant achtergrondmuziek invloed op verkoopcijfers en hoe kies je eigenlijk de juiste muziek zonder veel moeite? We stelden deze vragen aan de muziekexperts van streamingdienst Tunify.com.

 

Klopt het dat muziek in restaurants en andere zaken het koopgedrag van je gasten beïnvloedt?

Muziek in restaurants: je hoort allerlei genres passeren. Maar hebben deze verschillende genres eigenlijk ook invloed op het koopgedrag van de consument? Tunify: “Ja, dat klopt. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen sterk reageren op muziek. Bij gezellige muziek blijven  je gasten langer in een zaak, voelen ze zich meer op hun gemak en lijkt wachten minder lang te duren. Bij opzwepende muziek krijgen je gasten meer energie, stijgt hun enthousiasme en bewegen ze sneller. Tot op zeker hoogte kun je het gedrag van je gasten dus sturen met de muziek in de zaak. Speel rustige muziek als je wil dat gasten langer blijven, bijvoorbeeld in een supermarkt. Daar staat langer blijven gelijk aan meer kopen. Speel variërende, uptempo muziek om het omgekeerde te bereiken. In een fastfoodrestaurant wil je bijvoorbeeld dat mensen tafels snel vrijmaken. In een kledingwinkel met drukke paskamers en lange rijen aan de kassa helpt kalme muziek om irritatie te verminderen. Je ziet: er zijn enorm veel factoren om rekening mee te houden. En dat is net één van de voordelen van een goed professionele streamingdienst: het speelt automatisch de muziek die past bij jouw zaak.

 

Wat zijn de voordelen van een muziek streamingsdienst?

Tunify: “Professionele streaming maakt het leven gewoon veel gemakkelijker. In de meeste gevallen kost het restauranteigenaren veel tijd en moeite om aan de juiste muziek te komen. Kies je er bijvoorbeeld voor om muziek in de zaak via de radio te laten verlopen? Dan krijg je natuurlijk ook veel reclame, nieuws en talkshows te horen. Of misschien wel net zo erg: die ene populaire hit die meerdere keren per uur wordt afgespeeld. De voordelen van een professionele streaming service zijn duidelijk: je hoeft zelf zo goed als niets te doen, je hebt een veel grotere variatie in nummers, je hebt jaren aan wetenschappelijk onderzoek aan je vingertoppen, je hebt geen voorkennis nodig om de dienst te gebruiken en je behoudt de volledige controle over de sfeer in je zaak.”

 

Heb je nog een laatste tip voor het kiezen van de juiste muziek in restaurants of andere zaken?

Tunify: “Een gouden regel bij het kiezen van de juiste muziek in de zaak blijft: weet waar je voor staat en welke beleving je aanbiedt. Uiteindelijk maakt de muziek die je speelt deel uit van je merk. Wanneer je een luxezaak binnenwandelt en je hoort stijlvolle klassieke muziek of groovy jazz op de achtergrond, dan past het plaatje. Wanneer je een trouwjurk past, brengt een lovesong je helemaal in de sfeer van de bruiloft. In een cocktailbar of een reisbureau roept exotische muziek dan weer een vakantiesfeer op. De juiste muziekkeuze hangt dus allemaal af van jouw zaak en jouw doelgroep. Maar ook: laat je persoonlijke voorkeur achterwege. 

De muziek moet overeenkomen met jouw zaak en je doelstelling, niet met je persoonlijke muzieksmaak. En daarnaast zou ik ook rekening houden met het moment van de dag en de dag van de week. Op vrijdagnamiddag mag het allemaal wat losser dan op maandagochtend, bijvoorbeeld.”

Over Tunify muziek

Tunify muziek is een streamingdienst die automatisch muziek speelt die past bij jouw zaak. Hiervoor maken ze gebruik van algoritmes, ontwikkeld in samenwerking met de KU Leuven. Wil jij de professionele streaming van Tunify zelf 4 maanden gratis uitproberen? Vraag dan een gratis testperiode aan op tunify.com.

Gerelateerde verhalen

Resengo - Afhaalmenu
Menukaart maken gratis met Canva
Lees het verhaal
De checklist voor een kindvriendelijke restaurant
De checklist voor een kindvriendelijk restaurant
Lees het verhaal

© 2022 – Resengo, alle rechten voorbehouden