Tips & Tricks

Zeg nee tegen no-shows met Resengo

De nachtmerrie van elke ondernemer: gasten die zonder verwittiging niet komen opdagen.

7 op de 10 restaurants heeft maandelijks meerdere keren te maken met no-shows, mensen die zonder verwittiging niet komen opdagen. Dat kon je zien in het nieuws, op Weekend Knack en Digimedia. Om de behoeften in de sector goed in kaart te brengen en daar met onze diensten op te kunnen inspelen, deden we namelijk recent een bevraging bij Vlaamse en Brusselse horecazaken. In de resultaten kwam de no-show problematiek sterk naar voren. 

Voor 25% van de restaurateurs is het vragen van een voorschot een mogelijke oplossing. De meerderheid van de ondervraagden (3 op de 5 restaurateurs) denkt echter dat klanten afhaken wanneer zij een voorschot moeten betalen.

Het vragen van voorschotten is echter niet voor elke zaak weggelegd. 30% van de ondervraagden is zelfs van mening dat voorschotten schadelijk zijn voor het imago van het restaurant. Dirk Gypen, CEO van Resengo, meldt dat deze maatregel pas aan de orde is als een zaak ruim overbevraagd is. Voor zij die liever geen voorschotten vragen ontwikkelde Resengo een reeks klantvriendelijke maatregelen om no-shows drastisch te verminderen. We geven je alvast een overzicht.

Het vermijden van no-shows begint bij het faciliteren van de correcte invoer van klantgegevens. Voor elke gast kan jij in Resengo een klantenfiche aanmaken. Duidelijke gegevens? Betere communicatie en minder kans op een no-show!

Inderdaad, met Resengo worden bevestigingen en herinneringen automatisch verstuurd. Dit kan per e-mail of per sms. Bovendien volg je de ontvangst van deze boodschappen makkelijk op en vraag je gasten indien nodig om hun aanwezigheid te (her)bevestigen. Dit doen zij door een link aan te klikken in de bevestigings- of de herbevestigingsmail. Zo ben jij zeker dat je klant aanwezig zal zijn!

Indien je duidelijk wilt maken aan je gasten dat een reservering een bindende overeenkomst is, laat je hen de algemene voorwaarden van het restaurant aanvaarden. Daarbij kan je ook de creditcardgegevens van de gast opvragen, dit voor elke reservering of enkel voor grote groepen. Een voorstander van dit idee is Gunther Landuyt, uitbater van Roji: “Voor groepen kiezen wij voor kredietkaartgarantie, om mensen die een no-show overwegen af te schrikken. Wat mensen spenderen is niet het belangrijkste, maar wel dat ze een super avond hebben. Dat geeft voldoening.”

Wanneer je voorbereidend werk niet mocht baten en een tafeltje leeg blijft, kan je een klantenprofiel aanduiden als een no-show en daarbij een no-show e-mail versturen. In Resengo kan jij vervolgens een no-show historiek opvragen en gasten op basis van hun no-shows weigeren om online te reserveren. Reserveert de gast toch nog bij jouw zaak, dan krijg je een no-show melding. Zo weet jij ruim op voorhand welke klanten je goed in het oog moet houden!

Resengo CEO Dirk Gypen en twee van onze klanten vertellen er meer in dit nieuwsfragment van VTM.

Wil je meer weten over onze klantvriendelijke maatregelen tegen no-shows? Lees deze FAQ of stel een vraag aan het Customer Success Team via de Helpdesk.

SAARTJE DE DECKER
Editor
Resengo