Restaurants

Wildseizoen in zicht

Dromen van de herfst en een dampende pot wildragout.

Ben jij ongeduldig aan het wachten op de knusse warmte van de herfstperiode? Goed nieuws: vanaf 21 september mogen de bladeren officieel van de bomen dwarrelen en kunnen foodliefhebbers beginnen dromen van een dampende portie everzwijnragout met boschampignons. Hoog tijd om als restaurateur te beginnen nadenken over het wildseizoen!

Belgische jachtperiodes

De gerechten die je kan serveren tijdens het wildseizoen zijn sterk afhankelijk van de toegelaten jachttijden. Het wildseizoen is dus niet afgebakend door precieze data. Traditioneel loopt het seizoen van begin oktober tot begin januari. Toch is er ook in september al wild dat je kan serveren. In september 2018 is de jacht al open op dieren zoals konijn, houtduif, wilde eend en everzwijn. Vanaf oktober kan je gerechten serveren met fazant, patrijs, haas, moeflon en hert. Wil je meer informatie over de toegelaten jachttijden en het wild waarrond je je menu kan opbouwen? Bekijk dan hier de jachtkalender voor België.

Lekkere seizoensgroenten

Wanneer je het woord ‘herfstgroenten’ hoort, dwalen je gedachten meteen af naar pompoenen en paddenstoelen. Hoewel deze groenten topingrediënten vormen voor je herfstmenu, zijn er heel wat creatievere keuzes om op je kaart te zetten! Wil je weten welke groenten bij het herfstseizoen horen, dan werp je best eens een blik op de groentekalender van Velt. Deze kalender vertelt je welke maanden welke groenten te bieden hebben. Zo serveer je in november liefst geen komkommer, sla, tomaten of radijzen, maar bied je beter raapjes, kool en bieten aan.

Je serveert dus best de groenten die de herfst je te bieden heeft, terwijl je kiest voor verse, lokale en biologische producten. De voordelen? Jouw gerechten hebben een grotere voedingswaarde en zijn ook verser en smaakvoller. Jij helpt ondertussen mee aan de verkleining van onze ecologische voetafdruk!

Seizoensgebonden menukaart

Jij steekt veel tijd en werk in het opstellen van een seizoensgebonden menukaart. Je gasten merken de verandering in je menukaart echter niet op, behalve als je het hen zelf vertelt! Daarom is het belangrijk om je gasten op de hoogte te brengen van je nieuwe gerechten. Laat je zaalpersoneel het nieuwe menu voorstellen wanneer ze je gasten verwelkomen en zorg ervoor dat je menu duidelijk zichtbaar is, bijvoorbeeld op een krijtbord in de zaal. Kook jij met lokale producten? Vergeet dit niet te vertellen aan je gasten. Een vermelding van de korte keten is een simpele truc om de verkoop van seizoensgerechten te verhogen.

Breng je gasten op de hoogte

Een seizoensgebonden menukaart is het middel bij uitstek om meer gasten naar je zaak te lokken. Het is namelijk een fijn onderwerp voor een nieuwsbrief of een leuke post voor je sociale media. Wil je een nieuwsbrief uitsturen? Gebruik dan de mailingtool in Resengo Tafels. Stuur een nieuwsbrief naar al je klanten of focus je op gasten die het vorige jaar langskwamen tijdens de herfst. Deed je vorig jaar een herfstevent zoals een feestavond waarop je wild serveerde? Vergeet dan niet een nieuwsbrief te sturen naar alle gasten van dit event. Zij zijn vast en zeker geïnteresseerd in een lekker stukje wild! Lees hier hoe je een nieuwsbrief uitstuurt via Resengo Tafels.

SAARTJE DE DECKER
Editor
Resengo