Restaurants

Heb jij een winstgevende wijnkaart?

Ook een kleine wijnkaart heeft af en toe wat liefde nodig. Gebruik deze checklist.

Elk jaar rijkt het Amerikaanse wijnmagazine Wine Spectator de Restaurant Awards uit aan restaurants met een beloftevolle wijnkaart. Vorig jaar kregen twee Resengo-restaurants een plekje in deze prestigieuze lijst, namelijk restaurant Pazzo uit Antwerpen en restaurant Paul de Pierre uit Maarkedal! In zo’n award-winnende wijnkaart kruipt natuurlijk heel wat tijd en werk. Maar zelfs een kleinere wijnkaart uit een bistro of brasserie heeft af en toe wat liefde nodig. Moet jij jouw wijnkaart dringend eens onder de loep nemen? Gebruik dan onze checklist! 

✓ Elke zaak een eigen kaart

Echte wijnrestaurants kunnen wel tot 1000 wijnen op de kaart hebben, maar dit hoeft natuurlijk niet in elke zaak! Het heeft geen nut om een (te) uitgebreide wijnkaart te hebben wanneer jouw publiek niet bestaat uit wijnliefhebbers- of kenners. Jouw wijnkaart moet passen bij jouw zaak. Gebruik je kwaliteitsingrediënten in de keuken, zet dan ook enkele kwaliteitswijnen op de kaart. Bereid je voornamelijk de Italiaanse keuken, voorzie dan ook Italiaanse wijnen. Richt jouw zaak zich op een jong publiek, haal dan geen peperdure flessen in huis.

✓ Klein en divers aanbod

De grootte van je wijnkaart kan verschillen naargelang de aard van je restaurant. Winnaars van de Wine Spectator Restaurant Awards voldoen pas aan de criteria als ze tussen de 90 en de 1000 wijnen op de kaart hebben staan. Deze getallen zijn echter absurd voor zaken die zich niet focussen op het aanbieden van wijn. Een gemiddelde restaurant of brasserie biedt ongeveer 20 wijnsoorten aan.

Wanneer je beslist hoeveel wijnsoorten op je kaart komen te staan, kies je best voor de kleinste optie. Een kleinere kaart kan je makkelijk afwisselen zodat je elk seizoen nieuwe wijnen kan aanbieden. Kies je toch voor een uitgebreide wijnkaart? Geef je personeel dan een grondige opleiding. Zij hebben namelijk de verantwoordelijkheid om je gasten vakkundig te gidsen doorheen de opties.

✓ Per fles én per glas

De meeste restaurants bieden hun wijnen aan per fles. Toch loont het om ook een selectie wijnen aan te bieden per glas. Zo verlaag je de drempel om wijn te bestellen. Af en toe kan je deze selectie afwisselen. Zo krijg je sneller een idee van de wijnen die al dan niet in trek zijn.

✓ Prijszetting

Om winst te slaan uit je wijnaanbod, kan je best een beetje meer vragen voor de goedkoopste wijnen en de prijs van je duurste wijnen niet te erg optrekken. Doordat de goedkoopste opties vaak worden gekozen, haal je daaruit de meeste winst. Daarnaast zorg je er ook voor dat de drempel naar de duurdere wijnen niet te snel te hoog wordt.

✓ Rangschik niet op prijs

Rangschik je wijnen niet op basis van hun prijs. Gasten hebben de gewoonte om op zoek te gaan naar de goedkoopste optie. Wanneer je de wijnen op een alternatieve manier rangschikt, gaan gasten zoeken naar de laagste prijs. Zo heb je meer kans dat er andere wijnen in het oog springen.

✓ Geen eurotekens

Laat eurotekens achterwege. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen het euroteken onwillekeurig verbinden met de pijn die je voelt bij het uitgeven van geld. Wanneer je gewoon een cijfer op de kaart plaatst zonder euroteken, associëren je gasten dit minder met geld. Het onderzoek toont aan dat gasten daardoor ongeveer 8% meer spenderen op restaurant!

✓ Beschrijving

Sommige sommeliers schrijven hele boeken over hun wijnen. Anderen geven graag uitleg aan tafel. Geef je op de wijnkaart een beschrijving van de wijnen, wees dan kort en bondig. Probeer vooral aan te geven welke soort wijn past bij welk gerecht. Kies je ervoor om geen beschrijving op de kaart te zetten, dan is het belangrijk om je personeel goed op te leiden. Je sommelier of zaalpersoneel moet namelijk genoeg kennis over de wijnen hebben om gasten te kunnen helpen in hun keuze.

✓ Afstemmen op menu

Ontwikkelt je chef een maand- of weekmenu? Dan loont het de moeite om bijpassende wijnen te voorzien. Je kan een wijn per gang aanbieden of wijnen adviseren voor het hele menu. Ook wanneer je suggestiegerechten toont, kan je deze laten vergezellen door wijnsuggesties. Gasten vinden het namelijk fijn om je weten welke wijnen jij aanbiedt.

 

Wil jij ook een online reserveringssysteem zoals toprestaurants Pazzo en Paul de PierreContacteer Resengo voor een vrijblijvende demonstratie. 

SAARTJE DE DECKER
Editor
Resengo