Tips & Tricks

Voorschotten en 5 alternatieven tegen no-shows in de horeca

No-shows zijn een groot verlies van inkomsten. Maar er is een oplossing!

No-shows, mensen die zonder verwittiging niet komen opdagen. 7 op de 10 restaurants heeft er maandelijks meerdere keren mee te maken. De impact? Een groot verlies van inkomsten. Want voor elke gereserveerde tafel huurt men personeel in en doet men op voorhand de boodschappen.

Uit onderzoek van Resengo blijkt dat 25% van de restaurateurs voorstander is van het vragen van voorschotten. Klanten zouden dan een bepaald bedrag betalen tijdens het maken van de online reservering. Dit bedrag wordt op de dag van het bezoek afgetrokken van de restaurantrekening.

Niet elke restaurateur is echter fan van voorschotten. 3 op de 5 restaurateurs denkt namelijk dat klanten afhaken wanneer zij een voorschot moeten betalen. Er zijn zelfs heel wat ondervraagden (30%) van mening dat voorschotten schadelijk zijn voor het imago van het restaurant. De meerderheid van de horeca-uitbaters staat dus nog steeds weigerachtig tegenover de trend die overwaait vanuit het buitenland.

Dirk Gypen, CEO van Resengo, meldt het volgende:

Het vragen van voorschotten is heel doeltreffend. Gasten komen vrijwel zeker opdagen wanneer zij al een bedrag hebben betaald. Niettemin is deze maatregel pas aan de orde als een zaak ruim overbevraagd is. Heb je elke dag nog een groot aantal tafels beschikbaar? Zorg dan voor een beter geschikte oplossing.

Vraag je liever geen voorschotten? Geen probleem! Er zijn nog heel wat andere klantvriendelijke maatregelen om no-shows drastisch te verminderen. We geven je alvast een overzicht:

1. Noteer klantgegevens

Voor goede communicatie heb je contactgegevens nodig, zoals een gsm-nummer of een e-mailadres. Met een online reserveringssysteem zoals Resengo geven je klanten zélf deze gegevens in en kan je de klantenfiches makkelijk terug bovenhalen.

2. Herinner en laat bevestigen

Zeker wanneer men lange tijd op voorhand reserveert, komt het al eens voor dat iemand een afspraak vergeet. Daarom kan je best je klanten herinneren aan hun aankomende bezoek, bijvoorbeeld met een bevestigings- en herinneringsmail. Wil je nog meer zekerheid? Vraag dan aan je klanten om hun bezoek actief te herbevestigen.

3. Herinner je klant per sms

Wist je dat de betrouwbaarheid van de aflevering van een sms rond de 98% ligt? Herinneringen per sms hebben dus een groter bereik dan herinneringen per e-mail. Vraag je klant dus telkens voor een GSM-nummer en aarzel niet om hen een herinnering te sturen per sms.

4. Registreer no-shows

Bijna elke zaak heeft tegenwoordig een klantenbestand met basisinformatie en persoonlijke informatie over het cliënteel. Komt een klant niet opdagen, dan registreer je dit best in je klantenbestand. Maak je gebruik van een online reserveringssysteem zoals Resengo? Dan krijg jij telkens een melding als een klant wilt reserveren die in het verleden niet kwam opdagen.

5. Toon algemene voorwaarden

Verplicht je klanten om algemene voorwaarden te aanvaarden tijdens het maken van een reservering. Zo sluit je een overeenkomst af waarbij de klant een bepaalde annuleringstermijn dient te respecteren.

SAARTJE DE DECKER
Editor
Resengo