Verhalen

Het succesverhaal van SAN

In gesprek met SAN-manager Marie Estelle Gérard.

Elke horecaondernemer heeft een verhaal. Een passie voor ondernemerschap, gastvrijheid en vooral lekker eten leidt tot een nieuwe zaak. Maar hoe laten ondernemers hun eigen stem horen? Hoe houden zij hun succesverhaal in stand? En welke rol neemt Resengo voor hen aan?

Met de opening van SAN Brussel in 2015 zette Chef San-Hoon Degeimbre samen met Sous-chef Toshiro Fujii een nieuw concept op de markt. Enkele jaren later is SAN uitgedraaid tot een welbekende naam in het culinaire landschap. SAN telt ondertussen twee zaken in het Brusselse en één zaak in Gent. Vandaag geven we het woord aan Marie-Estelle Gérard, manager van de SAN-restaurants.

Wanneer je binnenwandelt in één van de SAN-zaken, word je meteen verwelkomd door het warme interieur dat uitgewerkt werd door Charlotte Esquenet van Designstudio Exsud. Het prachtige vaatwerk is van de hand van het Atelier Bibendou. Deze doordachte designelementen zorgen, samen met het in bretellen gehulde zaalpersoneel, dat er een warme, gastvrije en huiselijk sfeer heerst.

Foto: sangent.be

Waar staat SAN voor?

“Dat het hier huiselijk aanvoelt, is geen toeval”, zegt Marie-Estelle. “Sang-Hoon Degeimbre wilde een dynamische ervaring creëren, met kwaliteitsvolle gerechten en het gastvrij gevoel van de huiskamer. Bij SAN eet je alle gerechten uit een kom, met een lepel als enige bestek. Daarmee heeft Degeimbre de Koreaanse standaard van een etentje onder vrienden overgebracht naar België.”

Foto: sangent.be

Jullie omschrijven SAN als een pluriculturele keuken. Wat betekent dit?

Marie-Estelle Gérard: “In onze restaurants combineren we de klassieke Franse kooktechnieken met die van verschillende andere landen en culturen. Elke kom staat gelijk aan een culinaire reis naar een andere stad, in een ander land.”

De kommen dragen de naam van de bestemming, maar de culinaire trip mogen we zelf afleggen. Onze destinaties zijn plaatsen als Piëmont (Kalfsvlees, kappertjes en ansjovis), Landes (Eend met pastinaak en spelt) en Sri Lanka (Ananas, samba en yoghurt). Elke kom is opgebouwd rond één hoofdelement en is een toonbeeld van smaak en creativiteit. Voor sommige kommen wordt er echt out-of-the-box gedacht. Zo kan je bijvoorbeeld een dessert op basis van groenten krijgen.

De keuken ondergaat binnenkort een verandering?

“Dat klopt”, antwoordt Gérard, “Wanneer we nu een menu opmaken, wordt dit aangeboden in de drie SAN-zaken. Op 26 maart 2019 zal onze hoofdkok Toshiro Fujii echter z’n eigen zaak Toshiro openen in Saint Gilles. Vanaf dat moment zal het menu in de drie SAN-zaken afzonderlijk ontwikkeld worden door de eigen chef.”

Op 26 maart 2019 zal onze hoofdkok Toshiro Fujii echter z’n eigen zaak Toshiro openen in Saint Gilles. Dankzij Resengo zijn de reserveringen van de drie SAN-zaken en Toshiro beschikbaar in één overzichtelijk systeem.

– Marie-Estelle Gérard

Bij SAN is er een vast menu. Hoe gaan jullie om met speciale wensen?

Marie-Estelle Gérard: “Inderdaad, een menu komt ’s middags aan 3 of 5 gangen, ’s avonds aan 5 gangen. Daarnaast kan je steeds voor de Liernu kiezen, een extra kom die je bij een menu kan bestellen. De Liernu is een heerlijk kommetje seizoensgroenten uit de moestuin van Degeimbres restaurant L’air du Temps. Gasten vragen ons er zo vaak naar dat we het als vast gerecht blijven aanbieden. De inhoud van de kom is natuurlijk afhankelijk van de groenten die we voor handen hebben.”

“Dat je bij SAN niet van de kaart kan bestellen, betekent niet dat we geen aandacht besteden aan gasten met een specifieke allergie of voedingsvoorkeur. Wanneer mensen via de online reserveringsmodule van Resengo de opmerking doorgeven dat ze vegetarisch, veganistisch of glutenvrij eten, bereiden we met plezier enkele alternatieven. Wat je precies krijgt, hangt af van wat er in de koelkast ligt. Dat is telkens een oefening in creativiteit voor de chef, en een mooie verrassing voor de gast.”

Jullie verwerken reserveringen en gastencommunicatie met Resengo. Welke features zijn voor SAN belangrijk?

Resengo maakt de reserveringen van de SAN-zaken en Toshiro beschikbaar in één overzichtelijk systeem. We kunnen op één scherm snel een overzicht krijgen over de actuele situatie in alle restaurants, zonder steeds te hoeven uitloggen en inloggen. Wanneer ik in Gent ben, kan ik een probleem in SAN Brussel in enkele klikken oplossen zonder fysiek aanwezig te zijn.”

“Sinds kort verkopen en ontvangen wij ook onze cadeaubonnen online via Resengo. Gasten kunnen deze 24/7 online aankopen en deze bonnen kunnen gevalideerd worden in alle SAN-filialen. In Resengo krijgen we steeds een handig overzicht van de openstaande, verkochte en verbruikte cadeaubonnen.”

“Wanneer we met vragen zitten of functionaliteiten willen herbekijken, worden we door Resengo snel geholpen. Ook bij de opstart van het nieuwe restaurant Toshiro konden we steeds bij Resengo terecht. Wij zijn heel tevreden van deze fijne samenwerking.”

Meer weten over Resengo Tafels voor jouw zaak?

SAARTJE DE DECKER
Editor
Resengo