Tips & Tricks

Persoonlijke service
voor meer omzet in je horecazaak: 8 tips

Persoonlijke omzet is enkel mogelijk als je genoeg gegevens van je klanten verzamelt.

Persoonlijke service

Persoonlijke service in je horecazaak is belangrijker dan je denkt. Wist je dat een horecagast gemiddeld 30% meer besteedt als hij een emotionele connectie voelt met een restaurant? Daarom is het cruciaal om je gasten een persoonlijke behandeling te geven voor, tijdens en na hun bezoek. En een persoonlijke service is enkel mogelijk als je genoeg gegevens van je klanten hebt. Tijdens het maken van een reservering geeft hij namelijk zijn naam, geboortedatum, allergieën en opmerkingen mee. Deze data zijn meer dan voldoende om je klanten een persoonlijke behandeling te geven!

Een persoonlijke behandeling vraagt niet altijd veel werk. We geven je 8 makkelijke tips om datagegevens in te zetten voor een persoonlijke bediening.

 

1. Begroet je klanten bij naam

Mensen voelen zich vandaag graag gehoord en gekend. Geef daarom een persoonlijke touch aan je service en begroet je klanten bij naam. Zo zorg je voor de perfecte eerste indruk op je cliënteel.

 

2. Lees en beantwoord opmerkingen

Neem elke dag even de tijd om te kijken welke reserveringen het laatste zijn binnengekomen en of er al dan niet opmerkingen zijn die jij dient te beantwoorden. Lees alles grondig door en beantwoord de vragen op een gepaste manier. Vermeld bijvoorbeeld dat je de nodige acties zal ondernemen en dat je uitkijkt naar het bezoek van de klant. Daarnaast lees je op de dag van het bezoek best alle opmerkingen nog even na en gebruik de informatie om je shift extra persoonlijk te maken.

 

3. Wens je klanten een gelukkige verjaardag

In deze digitale tijden is het heel simpel om klantgegevens zoals geboortedata te verzamelen. Dat doe je bijvoorbeeld met een online reserveringssysteem op je website. Vaak geeft een dergelijke applicatie je ook een melding wanneer een gast verjaart. Zo weet jij in één oogopslag welke gast je op dat moment moet feliciteren. Een kleine attentie of een verjaardagswens vragen weinig werk, maar geven een geweldig gevoel aan de klant!

 

4. Verstuur verjaardagsmails

Verzamel je geboortedata in je klantenbestand? Verstuur dan eens een verjaardagswens per e-mail. Een dergelijke boodschap verzend je best enkele dagen voor de verjaardag van een klant. Zo zit je zeker op zijn radar wanneer hij een restaurant uitkiest om te gaan vieren. Kleine tip: met een speciale verjaardagsactie zoals een gratis glaasje cava lok je heel makkelijk mensen naar jouw zaak!

 

5. Let op allergieën

Heeft je klant allergieën meegegeven tijdens het maken van de reservering? Zorg ervoor dat de keuken op de hoogte is, zodat je chef op voorhand gepaste alternatieven kan voorzien. En stel je klant dan bij zijn bezoek meteen gerust door de juiste gerechten op de kaart aan te wijzen.

 

6. Bekijk hoe het vorige bezoek verliep

Probeer bij te houden welke klanten in jouw zaak komen, wanneer zij een laatste keer langs zijn geweest en hoe hun bezoek is verlopen. Misschien willen gasten wel aan hetzelfde tafeltje zitten als de vorige keer. Of misschien hebben ze bij hun vorige bezoek informatie gegeven die handig is voor je bediening van vandaag.

 

7. Gebruik feedback van een vorige keer

Gaf de klant feedback bij een vorig bezoek? Gebruik deze dan!. Bij een goede review behandel je klanten op een gelijkaardige manier. Indien de klant enkele opmerkingen had, dan zet je deze best in om ervoor te zorgen dat zijn ervaring deze keer beter is! Pro-tip: softwaresystemen zoals Resengo verzamelen al deze informatie automatisch en houden je op de hoogte wanneer terugkerende klanten bij jou reserveren.

 

8. Kijk alle gegevens grondig na

Gebruik de tijd voor elke service om je verzameling klantgegevens te bestuderen. De tijd die je hieraan spendeert zal je ongetwijfeld terugverdienen wanneer je klant zich verbonden voelt met je restaurant.

Saartje De Decker
Editor
Resengo